Een echtscheiding…
hoe doe jij dat?

Wanneer je iets gaat scheiden, haal je iets uit elkaar. Je zoekt bijvoorbeeld je bak met speelgoed uit en gaat de Lego en het Playmobil scheiden. Je legt het apart van elkaar en bewaart het allebei in een andere doos. Dat heet: scheiden.

Maar hoe doe je dat bij een echtscheiding? Een vader en een moeder kunnen apart gaan wonen en uit elkaar gaan. Maar jij hoort bij allebei! Het is een grote verandering wanneer je ouders gaan scheiden. Je ziet je vader of moeder ineens niet meer elke dag. Het huis wordt leger en misschien ga je zelfs verhuizen. Soms is er ruzie, spanning en verdriet. Bij je vader, je moeder, je broer of zus, bij je opa of oma. En bij jezelf.

Dan is het prettig om tegen iemand te kunnen vertellen wat jij van de scheiding van je ouders vindt. Dat lucht op. Je krijgt ideeën hoe jij kunt omgaan met je gevoel. Bij een verliesbegeleider kun je je gedachten op een rijtje zetten. Dat geeft je rust en maakt je sterk. Een echtscheiding verwerken is een klus, maar als je het samen doet lukt het wel.

Begeleidingsvragen

Wanneer je bij praktijk Pauwenveer de echtscheiding van je ouders wilt verwerken, gaan we het samen hebben over: Wie horen er bij jouw gezin? Hoe leerden je ouders elkaar kennen? Hoe is de echtscheiding gegaan? Wat vond jij daarvan? Wat is er voor jou veranderd? Wat vind je moeilijk? Hoe kijk je naar de toekomst? Hoe uit jij je gevoelens en je gedachten? Wie zijn er belangrijk voor jou?

Hoe verloopt een begeleiding?

Hoe doen we dat? Dat hangt af van hoe oud je bent. En wat bij jou past. Met jonge kinderen werk ik onder andere vanuit echtscheidingswerkboeken. Hierin staan veel verhalen, vragen en opdrachten. Het gesprek hierover vindt al tekenend, spelend en kletsend plaats. Bij tieners en jongeren gebruik ik creatieve opdrachten en spelmateriaal.

Muziek, gesprek, knutselen, sport, spel, koken, verbeelding en creativiteit kunnen onderdeel uitmaken van de begeleiding. Omdat het ene kind meer een prater is en een ander meer een doener is, is elke begeleiding maatwerk. Omdat de ene tiener een dromer is en liever naar buiten gaat en de ander een denker is die graag vragen stelt, kan elke begeleiding een eigen invulling krijgen.

Werkwijze

Bel of mail gerust voor meer informatie of een verdere kennismaking. In een intakegesprek met jou en je vader en/of moeder, laat ik je de praktijk Pauwenveer zien. We maken kennis en kijken hoe ik je kan helpen bij jouw wens of vraag. Wanneer het klikt maken we vervolgafspraken.

Tieners en jongeren worden gevraagd om hun eigen doelen en vragen op te stellen waaraan ze in de begeleiding willen werken. Dit gebeurt in één van de eerste gesprekken. Bij alle begeleidingen vindt in overleg met het kind of de jongere een terugkoppeling met de ouder(s) plaats.

De visie van waaruit ik begeleiding bied bij echtscheidingen is gebaseerd op de verliestaken.

De duur van een begeleidingsafspraak is ongeveer één uur. Het aantal afspraken gaat in overleg.